Jak wybrać kafelki do kuchni?

0
256
Rate this post

Łatwo zmywalne, odporne na wilgoć i brud, z niepalnego materiału. Czy zakup płytek do kuchni rzeczywiście jest tak prosty? Nie chodzi o wybór producenta – ci maja szeroką gamę produktów w różnych kolorach i cenie – ale przede wszystkim o odpowiednie dopasowanie funkcjonalności kafelków.

Z czego i na co?

Pierwszym pytaniem, na jakie trzeba odpowiedzieć to: gdzie mają być położone kafelki? Jeśli decydujemy się na kafelki ścienne najbardziej odpowiednia będzie glazura. Są to płytki raczej cienkie o gładkiej powierzchni. Nie każdy wie, że glazurowanie to porywanie płytki szkliwem. Dzięki temu łatwiej utrzymać ich czystość, zwłaszcza jeśli będziemy wykładać okolice kuchenki i zlewu. Płytki są dodatkowo miękkie, co ułatwia ich obróbkę.

Gres, wytwarzany z naturalnych surowców, ma grubość od 6 do 30 mm. Efekt nieszkliwienia doskonale imituje drewno, kamień czy blachę. Sprawdza się gdy zależy nam na stworzeniu efektu naturalności czy wyeksponowania jakiejś części kuchni.

Ciekawym, pod względem estetycznym, rozwiązaniem jest także mozaika. Małe kolorowe kwadraciki są dość drogie, dlatego też w sklepie najpewniej znajdziemy imitującą ją glazurę. Są na niej nacięcia, które dzielą powierzchnię, dzięki czemu nie widać granicy między poszczególnymi kwadracikami. Mozaika daje nieskończone możliwości układania w różne wzory i motywy, wygląda bardzo efektownie i oryginalnie.

Rozmiar ma znaczenie

Ważna jest wielkość pomieszczenia – w bardziej przestrzennych dobrze wyglądają większe formaty płytek. Jeśli kuchnia posiada wiele załamań, lepsze będą te mniejsze. Poza tym duże kafelki, wbrew pozorom, układa się dłużej, gdyż wymaga to większej staranności .

W zależności od wielkości płytek inaczej będą wyglądały także spoiny. Elastyczne, różnokolorowe silikony sprawdzają się nie tylko w miejscach o większej wilgotności. W kuchni warto wypełnić nimi miejsca, gdzie płytki mogą się odkształcać np. narożniki ścian. Element, na który warto zwrócić uwagę przy zakupie to chłonność płytek. Powinna ona wynosić ok. 10% płytki ścienne, podłogowe 3-6%. Szerokość spoin powinna być dostosowana nie tylko do wielkości płytek ale i do różnic temperatury w pomieszczeniu, co w przypadku kuchni jest niezwykle ważne. Im większe różnice – tym szersze powinny być spoiny.

Odporność

W każdym miejscu w domu powierzchnie narażone są na inne oddziaływanie. W kuchni płytki ulegać będą działaniu różnych środków spożywczych oraz detergentów. Dlatego przy wyborze kafelek warto kierować się ich wysokimi właściwościami chemicznymi. Dodatkowo kuchenna podłoga to miejsce szczególnie narażone na częste obciążenia (ścieżki typu: zlew-stół, kuchenka-lodówka), upadki różnych przedmiotów i naturalnie zabrudzenia. Odpowiednie będą tu kafelki o wysokich właściwościach mechanicznych i np. antypoślizgowe.

Do wyboru, do koloru

Informacje ‘techniczne’ powinny ograniczyć nam nieco wybór odcieni płytek. W sklepach jest ich naprawdę dużo zatem przed zakupami warto zrobić choć wstępną selekcję kolorystyczną. Ważna, zwłaszcza dla pań, wiadomość: odcień płytek tej samej partii może się od siebie różnić. To praktycznie niemożliwe, by wszystkie miały identyczny kolor – wynika to z systemu ich produkcji. Gdy chcemy dokupić płytki należy kierować się podaną na opakowaniu tonacją.

Po tak dokładnej analizie pozostaje życzyć udanych zakupów i długieeego użytkowania nowego nabytku.