Piekarnik elektryczny czy gazowy – co wybrać?

0
264
Rate this post

Zakup nowej kuchenki wymaga dokonania wyboru rodzaju piekarnika. Możemy zdecydować się na gazowy lub elektryczny. Poniżej przedstawiamy porównanie, które z pewnością pomoże podjąć właściwą decyzję.

Główną zaletą piekarnika gazowego są dość niskie koszta eksploatacji, ponieważ gaz jest tańszy niż prąd. Piekarnik elektryczny posiada jednak więcej funkcji. Można ustawić silniejsze grzanie z góry lub z dołu. W piekarniku gazowym nie jest to możliwe. Dodatkowo piekarnik elektryczny zapewnia bardziej równomierny rozkład temperatury. Dzięki temu nie ma ryzyka, że ciasto będzie zbyt przypieczone na rogach lub w jednym miejscu. Piekarnik elektryczny umożliwia dokładniejszą kontrolę nad procesem pieczenia.

Elektryczny piekarnik łatwiej jest utrzymać w czystości. Osad powstały na piekarniku gazowym jest dużo trudniejszy do usunięcia niż ten na elektrycznym. Wielu klientów zauważa różnicę w smaku potraw przemawiającą na korzyść piekarnika elektrycznego. Piekarnik elektryczny jest również bezpieczniejszy w użytkowaniu ze względu na mniejsze niebezpieczeństwo oparzenia, a także większą ostrożność wymaganą przy korzystaniu z gazu.

Jeśli pieczemy głównie „od święta” dobrym wyborem będzie nieco droższy w eksploatacji, ale pewniejszy piekarnik elektryczny. Jeśli natomiast nie chcemy rezygnować z gazu optymalna będzie kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym.

Na pewno warto zakupić nieco droższą kuchenkę dobrej firmy. Ma ona służyć nam przez lata, a co najważniejsze gwarantować bezpieczeństwo eksploatacji. Poza tym kuchenki bardziej zaawansowane technologicznie są również ekonomiczne, a zatem koszta zakupu szybko się zwrócą. Każda zakupiona kuchenka powinna posiadać odpowiedni certyfikat bezpieczeństwa.